Yukarı Çık
Dr. Ortodontist
Hasta Girişi
  • M. Yazarı : Dr. Berrin Usta
  • 6841
  • 19 Nisan 2017

Nefes alıp-verme kalitesi kadar kaliteli bir hayat yaşıyoruz. Nefes aracılığı ile aldığımız oksijen bize enerji verir. Ne kadar çok oksijen alırsak o kadar çok enerji üretiriz.

Vücudumuza bol oksijen almak hızlı hızlı nefes almak değildir. Vücuda alınan oksijeni maksimum kullanmaktır. Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp, biraz bekleyip, uzunca nefesimizi bırakmalıyız.

Doğru nefes almanın ilkeleri:
 

  • Nefes burundan alınır, burundan verilir.
  • Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir.
  • Mutlaka sessiz nefes almayı öğrenmeliyiz. Ciğerlerden veya burundan ses, hışırtı duyulmamalıdır.
  • Bir dakika içerisinde aldığımız nefes sayısı minimum olmalıdır. Eğer bir dakikada az nefes alırsak daha uzun yaşarız.

Normal bir nefes minimum 8 saniye olmalı, ortalama bir dakikada 8 kere nefes almalıyız.

Solunumu iki ana kısma ayırabiliriz.

  • Üst Solunum (Kaburga solunumu)
  • Alt Solunum (Diyafram solunumu)

Üst solunum (Kaburga solunumu); hemen herkesin kullandığı en az akciğer kapasitesinin kullanıldığı nefes alış şeklidir. Akciğerlerdeki havanın %30' unu kapsar. Sığ ve yetersiz bir nefes alış şeklidir. Korku, endişe, heyecan, yarış, rekabet içindeyken yoğunlukla ve mecburen üst solunum yaparız. Üst solunum olmadığında bütün akciğerler çöker.

Alt solunum (Diyafram solunumu); midenin üzerini kaplayan karın boşluğunu ikiye ayıran diyafram kası ile alınan nefestir. Diyafram kası öksürme, hıçkırık, kusma, ıkınma esnasında çalışan güçlü bir kastır.

İdeal nefes, her zaman dengede olmak için her iki solunumu da birlikte yapabilmektir.

Burun Solunumunun Önemi

Burun sadece koku almaya yarayan küçük bir organ değildir. Havadaki tozu, zararlı partikülleri tutan, soğuk havayı uygun ısıya ulaştırarak içeriye alan ve aynı zamanda nemi de dengeleyen bir mekanizmadır. Ağızdan nefes almak, bedenin acil durumlar söz konusu olduğunda başvurduğu yoldur.

Nefes almak için ağzınızı değil, burnunuzu kullanın.

Öncelikle derin alınan, uzun verilen nefes doğru nefestir. Aldığımız nefesin büyük, derin ve yavaş olması önemlidir. Bunu da ancak burun solunumu ile gerçekleştirebiliriz. Kısa kısa alınan nefes gerçek nefes değil, soluktur. Nefes ise bir eylemdir.

Burundan alınan nefeste akciğerlere giden yol uzun ve dardır ve aynı zamanda nefesi burundan aldığımızda hava burnun içinin yapısından dolayı türbülans yaparak akciğerlerin alt kısımlarına kadar inebilir. Böylece diyafram solunumu yapılır.

Ortodonti ile Nefesin Bağlantısı

Ortodonti ve ağız ve diş sağlığı adına ağız solunumunun zararlarını söyle açıklayabiliriz.

  • Ağız solunumu yapan bireylerde ağız açık olduğu için dil alt çenede yer alır ve damağa destek olamaz dolayısıyla üst çenede büyüme yavaşlar ve üst çene küçük kalır.
  • Üst çenenin daralmasına bağlı olarak alt çene kapanış esnasında sağa ya da sola kayabilir.
  • Alt çenenin kayması çene eklemini zorlayan bir durumdur. Eklem problemleri gözlemlenebilir.
  • Ağız açık olunca dişetleri nemliliğini kaybeder ve kurur. Buna bağlı olarak dişeti kanamaları ve problemleri oluşur.
  • Üst çene darlığından dolayı üst ön dişlerde çapraşıklık oluşur ve estetik problemler görülür.
  • Çapraşıklık sebebiyle çürük oluşumuna meyil artar.

Görüldüğü gibi ağız solunumu sadece genel sağlığı değil aynı zamanda özellikle ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen fonksiyonel bir bozukluktur. Özellikle gelişmekte olan çocuklarda gelişimi olumsuz etkileyen ciddi bir problemdir.

Çocuklarda Nefes Eğitimi

Doğru ve tam nefes almayı öğrenmenin yaşı yoktur. Yine de nefes eğitimine ne kadar erken başlanılırsa o kadar kalıcı ve faydalı olur.

Nefes eğitimi dört yaşından başlayarak her yaştaki çocuğa değişik şekillerde öğretilebilir. Altı yedi yaş bedensel ve zihinsel olarak nefes tekniklerinin ilgilenilmesi için idealdir.

Çocuğun nefes eğitimine mutlaka özen gösterilmeli ve nasıl başlarsa öyle gideceği bilinmelidir. Nefes eğitiminin çocuğun yaşamına katkısı inanılmaz ölçüdedir. Nefesini kontrol etmeyi başaran çocuk belli konu üzerine ilgi oluşturabilmeyi ve dikkatini yoğunlaştırabilmeyi öğrenir.

  • Paylaş